تجهیزات دامداری

2020/05/14 2054 بازدید

بررسی لوازم و تجهیزات دامداری

پرورش دام ها از گذشته مورد توجه افراد بسیار زیادی بوده است و با پیشرفت علم و تکنولوژی دستگاه ها و تجهیزات نوین برای ساده ساختن کار دامداری در صنعت دامداری طراحی شده است. در این مقاله می خواهیم به چند تعریف کلی در مورد دامداری اشاره خواهیم کرد سپس انواع تجهیزات مورد نیاز برای دامداری را به طور خلاصه مورد بررسی قرار خواهیم داد …

تعریف کلی دامداری

دامداری شاخه‌ای از کشاورزی است که با پرورش دام سروکار دارد. تفاوت دامداری با دامپروری این است که در دامداری بیشتر از چراگاه‌های تازه و منابع آب طبیعی استفاده می‌شود و اینکه در دامپروری تلاش بر این است که با بهره‌گیری از علوم نوین بهره‌وری را افزایش داد، ولی دامداری بر سنت مبتنی است.

 

دامداری سنتی

 

حال  به تعدادی از اصطلاحات عمومی دامداری و دامپروری بپردازیم:

آشنایی با اصطلاحات عمومی دامداری و دامپروری

منظور از گله داشتی چیست؟

به گله ای گفته می شود که هدف ما از نگهداری آن تولید بره است. که ترکیبی از نر و ماده بالغ در اون ها نگهداری می شود. پرواربندی به سیستم پرورشی گفته می شود که هدف ، نگهداری از بره های دو – سه ماهه جهت رشد بره ها به وزن کشتار یعنی تقریبا ۵ الی ۶ ماهگی است. و به کسی هم که پرواربندی انجام می دهد پرواربند می گویند.

میش شیری چیست؟

به میشی گفته می شود که هدف، پرورش تولید شیر است که از معروف ترین آنها  نژاد آواسی بوده است که سازگاری زیادی با اقلیم های مختلف ایران دارد مخصوصا مناطق گرم و خشک.

میش چند قلو زا چیست؟

به میشی گفته می شود که ژن چند قلوزایی رو دارد و چندقلوزایی را در سال های گذشته داشته است.

دام سبک:

به دام هایی مثل گوسفند و بز که سبک وزن هستن گفته می شود.

دام سنگین:

به دام هایی که از لحاظ وزنی سنگین تر هستند مثلا: گاو و گاومیش و شتر.

آغوز:

به شیر ۴٨ ساعت اولی گفته می شود که این شیر تاثیر زیادی در وزن گیری های آینده دام دارد. حتی اگر بره ها قادر به خوردن شیر طی ۴٨ ساعت اول  نباشند، به صورت دستی باید آغوز به دام ها خورانده شود.

مرتع:

به فضای باز پوشیده از گیاهان علوفه ای گفته می شود که در حال حاضر در سیستم های صنعتی و بسته از مرتع استفاده نمی شود. اما در سیستم سنتی همچنان دامدارهای از مرتع استفاده می کنند.

جیره:

به غذای دام گفته می شود که از دو بخش علوفه و کنسانتره تشکیل شده است. که علوفه به گیاهان علوفه ای مثل یونجه و کاه گفته می شود که به شکل تر یا خشک است. و بخش دوم جیره کنسانتره است که ترکیبی از نیازهای غذایی مثل پروتئین ها ، ویتامین ها ، املاح معدنی ، روغن و…. است که مکمل علوفه است.

دام اصیل

دام اصیل به دامی گفته می شود که از لحاظ ساختار ژنتیک و ویژگی های ظاهری دارای یک سری استانداردها باشند.

 

انواع روش های دامداری:

دامداری سنتی

دامداری صنعتی

دامداری صنعتی

 

تفاوت دامداری صنعتی و سنتی

فرایند تولید دامداری ها به تدریج به سمت صنعتی شدن پیش می رود ، بیش از ۷۰% درصد شیر و گوشت مورد نیاز کشور را دامداری های سنتی و خرد روستایی تأمین می کنند و سهم دامداریهای صنعتی کمتر از ۳۰% درصد است.در حال حاضر۵۳ میلیون گوسفند، ۲۶ میلیون بز و بزغاله و حدود۵/۵ میلیون گاو، گاومیش و شتر جمعیت دامهای سبک و سنگین کشور را تشکیل می دهند.

دامداری سنتی از حداقل امکانات و تجهیزات برخوردار است و در این شیوه نگاه بهره بردار، نگاه معیشتی به دام است.

در دامداری های سنتی، سرمایه گذاری فقط در دام است و ریسک سرمایه گذاری در سنتی ها پایین تر از دامداری های صنعتی است، در دامداری های صنعتی با توجه به این که دام به صورت متمرکز پرورش داده می شود، آسیب پذیری بیشتر است و رعایت یک سری اصول و فنون و دانش را می طلبد که این خود از موانع رشد دامداری های صنعتی است.

در خصوص دلایل بروز روند کند تبدیل دامداری های سنتی به صنعتی می توان گفت :

در واحدهای صنعتی چون دام با یک منظور خاص نگهداری می شود، دانش فنی از جهات مدیریت، تغذیه و بحثهای اصلاح نژاد دام از اصول کار است؛ زیرا اگر نیاز دام از این حیث تأمین نشود قطعاً نمی توان بازده تولید مورد انتظار را پاسخگو باشد. از سوی دیگر چون پرورش دام این واحدهای صنعتی به صورت متمرکز است، بروز هر عارضه ممکن است خسارات سنگینی ایجاد کند، بنابراین حضور دامپزشک در این دامداری ها ضروری است و دامدار باید از نظر اطلاعات فنی و بخصوص مدیریت در سطح بالایی باشد .

ارتقای سطح آگاهی بهره برداران به نوع دام و کاری که انجام می دهند، برگزاری دوره های آموزشی، اعمال سیاستهای حمایتی چون تأمین مصالح ساختمانی در گذشته و اعطای تسهیلات بانکی را از جمله سیاستها و حمایتهای دولت برای تبدیل دامداری های سنتی به صنعتی می باشد.

در مقایسه قیمت تمام شده محصولات دامی در دو روش سنتی و صنعتی می توان گفت:

در دامداری های سنتی چون نگاه تولید، معیشتی و خانوادگی است، هزینه های نیروی انسانی را لحاظ نمی کنند و تصور اذهان بر این است که قیمت تمام شده نسبت به دامداری های صنعتی پایین تر است، اما اگر بازده تولید و میزان خروجی محصولات در کنار هم قرار بگیرد، خلاف این اثبات خواهد شد.به طور مثال یک گوساله بومی در یک دامداری سنتی طی یک دوره شیردهی دو تن شیر می دهد، اما تولید یک گاو اصیل در دامداری صنعتی ۸ تن شیر است.

در دام سبک همچنین تصوراتی وجود دارد و به اعتقاد سنتی ها با تأمین علوفه از مراتع، قیمت تمام شده گوشت نسبت به واحدهای صنعتی پایین تر است اما این که دامدار برای رسیدن به مرتع باید چه هزینه ای را متقبل شود، محاسبه نمی شود.

با وجود تمام این مسایل دولت هیچ اصراری بر تجمیع دامداری های سنتی و تبدیل آنها به صنعتی ندارد و لزومی برای انجام این کار نمی بیند، زیرا سالهاست روستایی با دامداری عجین شده است. اما مقتضیات تولید و لزوم افزایش بهره وری، بهره بردار را به سمت بهینه سازی فرایند تولید هدایت می کند

چگونه می توانیم دامداری صنعتی داشته باشیم ؟

امروز فناوری و تکنولوژی های جدید در زمینه دامداری صنعتی به سرعت در حال توسعه است. در این مسیر توسعه ، با توجه به اهمیت دامداری و روند افزایشی نیاز جامعه بشری به غذا، انتقال سیستم های رایانه ای و نرم افزاری به صنعت دامپروری نقش مهمی را می تواند داشته باشد .
اگر بخواهید در صنعت دامپروری خود نرخ سودآوری و راندمان کاری را بالا ببرید باید حتما به دنبال استفاده از روش های نوین و مدرن باشید و در این راه می توانید جدید ترین روش های کارآمد را آموزش ببینید .

ابزارهای تکنولوژیکی باعث شده کشاورزان و دامداران بتوانند راحت تر و با افزایش کارآیی و سودآوری بیشتر در این زمینه دامپروری و دامداری فعالیت کنند. بنابراین ، تحولات فناوری در سال های آینده بی شک نقش اساسی را در این صنعت خواهد داشت . بسیاری از این تجهیزات و ابزارهای پیشرفته ، دامداری و پروراربندی دام را آسانتر و راحت تر کرده است .

به خصوص تصمیمات و برنامه های مدیریتی صحیح نیز باعث دوچندان شدن رشد بهره وری می شود . در روش دامپروری و دامداری صنعتی تصمیمات مدیریتی و چشم انداز باید هم به صورت کوتاه مدت و هم بلند مدت اتخاذ شود . در این مرحله ، سیستم های هوشمند فرصت های بسیاری را به فعالان در این صنعت را می دهد.

شیردوشی با استفاده از تجهیزات پیشرفته ، تغذیه مغذی با برنامه های کنترلی، کنترل محیط زیست و جایگاه نگهداری دام، اصلاح نژاد و عملکرد تولید مثلی از مهم ترین شاخصه های دامپروی صنعتی می باشد .به کاربردن این روش ها خطاهای انسانی که باعث کاهش راندمان و سودآوری می شود را به صورت موثری کاهش می دهد، .

 


 

تجهیزات دامداری

 

تجهیزات مورد نیاز دامداری

در این قسمت به تعدادی از تجهیزات کاربردی و مهم در صنعت دامداری اشاره می کنیم که عبارت است از:

دستگاه شیردوش گاو
بچینگ خوراک دام
وان آبشخور دام
دستگاه میکسر خوراک دام و طیور
آخور سبددار مخصوص بز، گاو و گوساله
کاه و جوخوری مکانیکی
تجهیزات توزین دامداری
یونجه خور دستی
علوفه خوری گوسفند
فن و هواکش دامداری
پشم چین گوسفند
هیدروسیکلون کشاورزی
تجهیزات کنترل و لوازم اندازه گیری (دماسنج)
رطوبت سنج علوفه
شاخ سوز دام

 

قیمت وسایل و تجهیزات دامداری

ادوات کشاورزی جمالی (تیزنشان)، با تولید انواع  تجیهزات باغبانی ، کشاورزی و دامداری مطابق با بهترین کیفیت روز دنیا، بستری را فراهم کرده است تا  رضایت مشتریان خود را جلب کند.


**       ادوات کشاورزی جمالی       **